Novinář v popkultuře: Dámský gambit

Světoznámá minisérie Dámský gambit (The Queen’s Gambit) se stala krátce po svojí premiéře vůbec nejsledovanější limitovanou sérií v historii Netflixu. Svou roli v příběhu hlavní hrdinky Beth Harmonové sehrál i novinář, fotograf a zároveň vášnivý šachista D.L. Townes.

Dívka původem z Kentucky od dětství oplývá nevídanou schopností a talentem v disciplíně, která rozhodně nepatří mezi typickou výsadu žen, ve hře v šachy. V sirotčinci, kde vyrůstá, ji však kromě kouzla šachovnice pohltí i závislost na utlumujících medikamentech, které se na konci 50. let v USA běžně podávaly dětem v zařízeních podobného typu. S přibývajícími úspěchy a slávou se však nadějná šachistka musí pochopitelně začít vyrovnávat i s tlakem a zájmem ze strany veřejnosti a médií.

Je nutno říci, že odvětví sportovní žurnalistiky, které se zabývá hrou černých proti bílým, je více než specifické. Zatímco z prostředí jiných sportů by reportér (ve výjimečné situaci) dokázal podávat zpravodajství třeba i s minimální přípravou a znalostí daných pravidel, o šachách to říct nelze. I z toho důvodu jsou snad téměř všichni šachoví žurnalisté zároveň aktivními hráči. Pro pochopení filozofie této hry totiž někomu mnohdy nestačí ani celý život. I D.L. Townes sám byl šachistou, díky tomu dokázal mnohem lépe proniknout do světa profesionálních hráčů a především pak do záměrů skrytých v jejich tazích.

D.L. Townes (Jacob Fortune-Lloyd) a Beth Harmonové (Anya Taylor-Joy) se poprvé setkávají na Kentucky State Chess Championship, který je pro Beth jedním z vůbec prvních šachových turnajů. Tváří v tvář totiž proti sobě stanou v rámci úvodního kola. Už tady si ale Townes moc dobře uvědomuje, že měl právě možnost zahrát s dívkou, jejíž potenciál dalece přesahuje úroveň mistrovství ve státě Kentucky. Po letech se jejich cesty opět střetnou na šampionátu v Las Vegas, odkud má Townes za úkol napsat rozsáhlý článek pro Chess Review. Beth, která je na startovní listině, požádá o rozhovor a fotografii na titulní stranu magazínu. Odvede ji proto do svého pokoje, kde si z mnoha možných kompozic zkušeně vybírá budoucí podobu obálky časopisu.

Charizmatický novinář provádí ústřední postavu celým jejím příběhem. Nemůže proto chybět ani na závěrečném mezinárodním klání v Moskvě, kam přijede napsat report pro magazín Lexington Herald-Leader a kde se Beth konečně utká o titul světové šampionky. Jeho úloha se zde navíc částečně mění v pozici zahraničního zpravodaje. Není se čemu divit, příběh je zasazený do období studené války. Townes navíc využívá svých mediálních kontaktů pro zprostředkování komunikace mezi Beth a jejími kolegy z New Yorku. Všechny hlavní kanály jsou pochopitelně monitorované tajnou službou.

Townes pro Beth představuje neopětovanou platonickou lásku a symbolizuje tak ideál nedosažitelného životního partnera.

Autoři minisérie Scott Franklin a Allan Scott vycházejí z románu spisovatele Waltera Stone Tevise, kterému jako inspirace posloužil triumf amerického šachisty Bobbyho Fischera na světovém šampionátu v roce 1972.

Přidat komentář